Pasianssi

Pasianssin taito

Pasianssi on yksi helpoimmista ja mukaansatempaavimmista korttipeleistä, joita voit pelata. Riippumatta siitä, pelaatko tietokoneella, tabletilla, kännykällä tai kotona manuaalisesti oikeilla pelikorteilla, on tapoja, joilla voit pelata pasianssia onnistuneesti. Alla olevilla vinkeillä voit parantaa omaa peliäsi riippumatta siitä, miten pelaat.

Pasianssipelin eri muodot

Pasianssi tai solitaire tarjoaa useita erilaisia pelivaihtoehtoja. Tutuin niistä on tietenkin Klondike, joka ihastutti monia tietokoneen käyttäjiä osana Microsoftin käyttöjärjestelmää aina vuoden 2009 Windows 7 -käyttöjärjestelmään asti. Pasianssista on olemassa myös muita variaatioita, kuten:

  • Klondike Solitaire 2.0. Klondike Solitaire 2.0 on päivitetty versio klassisesta klondike-pasianssipelistä, ja siinä ei ole piilotettuja kortteja, vaan jokainen kortti on näkyvillä.
  • Vapaakenttä. Myös vapaakentässä kortit jaetaan kahdeksaan pystyriviin kuvapuoli ylöspäin. Korttien liikuttelussa auttaa neljä vapaakenttää, jotka sijaitsevat pystyrivien vasemmassa yläkulmassa.
  • Refuge-solitaire. Kortit järjestetään kahdeksaan eri peruspakkaan alkaen ässäkortista ja päättyen kuningaskorttiin, ja päinvastoin.
  • Spider-pasianssi. Tässä pelissä on kolme vaikeustasoa, ja siihen tarvitaan kaksi 52 kortin pakkaa.

Vinkkejä ja strategioita pasianssipelissä voittamiseen

Pasianssi on peli, jossa strategia ratkaisee, ei nopeus. Mutta tärkein sääntö, kuten missä tahansa pelissä, on ensiksi opetella pelin säännöt. Koska pasianssista on saatavana useita eri variaatioita, kannattaa jokainen peli opetella tarkasti. Kun ymmärrät, mitä aiot saavuttaa, ja toimit harkitusti, on todennäköisyys voittaa suurempi.

Toinen hyvä vinkki korttipeliin on harjoittelu. Vanha sanonta, harjoitus tekee mestarin, pätee myös pasianssissa. Harjoittelu on ainoa keino, jolla voit kehittää oman pelin täydelliseksi. Käytä aikaa oppiaksesi parhaita siirtoja, joilla voit voittaa minkä tahansa pelin. Hyvänä vinkkinä on harjoitella pasianssin pelaamista esimerkiksi sovelluksessa tai netissä oppiaksesi ja harjoitellaksesi parhaita liikkeitä.

Jos pelaat kelloa vastaan, on hyvä harjoitella myös nopeutta. Ja kun olet harjoitellut tarpeeksi, nopeus tulee luonnostaan. Kun säännöt ovat hallussa ja olet nopea liikkeissäsi, voit voittaa pelin kelloa vastaan helposti.

Pasianssin ydin

Klassisen pasianssikorttipelin ideana on laittaa kortit laskevaan järjestykseen neljään peruspakkaan maan mukaan. Perupakat aloitetaan ässä-kortista ja päätetään kuningaskorttiin. Perinteisessä pasianssikorttipelissä 52 kortin korttipakka sekoitetaan, ja se jaetaan pöydälle seitsemään aloituspinoon limittäin niin, että ensimmäisessä pinossa on yksi kortti, toisessa pinossa on kaksi korttia, ja viimeisessä pinossa on seitsemän korttia. Pelissä kortteja siirretään yksi kerrallaan aloituspinojen välillä tavoitteena jakaa kortit omiin loppupinoihinsa maan mukaan.

Kehittyneet tekniikat

Ne, jotka ovat kauan pelanneet pasianssia, selvittävät kentän läpi nopeasti. Tässä parhaat tekniikat pasianssissa voittamiseen:

  • Pystyrivien kortit kannattaa järjestää ensin oikeaan järjestykseen, ja vasta tämän jälkeen kannattaa aukaista napauttamalla kortteja varapinosta ja järjestää ne oikeille paikoilleen.
  • Jos järjestellessä tulee vastaan ässä tai kaksi, kannattaa ne heti järjestää loppupinoihin, jotta ne eivät häiritse pystypinoja.
  • Aina kun voit siirtää kortin pois suuremmasta pinosta pystytaulusta, käytä tilaisuutta hyväksesi. Näin voit paljastaa seuraavan kortin sen alapuolelta. Kun paljastat enemmän kuvapuoli alaspäin olevia kortteja, saat myöhemmin pelissä käyttöösi vahvempia kortteja ja voit helpommin siirtää kortteja loppupinoihin
  • Luo loppupinot tasaisesti, ja aina kun voit aloittaa uuden loppupinon, kannattaa se tehdä.

Pasianssi aloittelijoille

Oletko vasta aloittelija pasianssin pelaamisessa? Silloin perinteinen Klondike on yksi helpoimmista pasianssipeleistä, jonka parissa pasianssin sääntöjä ja mekaniikkaa voi opetella. Klondike on myös hyvä paikka aloittaa, jos vasta opettelet pelaamaan korttipelejä yksin. Perinteisen pasianssipelin tarkoitus on järjestää kaikki korttisi ässästä kuninkaaseen peräkkäin maan mukaan loppupinoihin korttien suuruusjärjestyksessä: ässä, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, jätkä, rouva, kuningas.

Verkko- ja offline-vaihtoehdot

Pasianssi on peli, jota voi pelata manuaalisesti kotona perinteisellä korttipakalla tai verkossa. Esimerkiksi internet ja eri sovellukset ovat täynnä eri versioita pasianssi-pelistä, joita voi pelata tietokoneella, kännykällä tai tabletilla. Se, mikä on paras vaihtoehto, riippuu lopulta siitä, kuinka vaikean tai helpon pelin pelaaja haluaa, tai onko tarkoitus esimerkiksi pelata ystävien kanssa vai yksin. Toinen vaikuttava tekijä on peliin käytettävä aika. Jotkut pelaajat haluavat kuluttaa pasianssilla aikaa, kun taas osa virkistää älliä tai sorminäppäryyttä korttipeleillä, tai vain haluaa hetken hengähdystauon.   

Jos tykkäät pelata manuaalisesti perinteisillä pelikorteilla, voit rakentaa itsellesi kotiin oman pasianssipöydän, jonka äärellä pelaat. Laita huoneeseesi pieni yhden istuttava pöytä, joka on varustettu hyvällä, luistamattomalla pöytätasolla, joko nahalla tai kankaalla. Pöydälle sopii myös hyvin lamppu, joka valaisee pelipöydän. Markkinoilla on myynnissä myös erilaisia oikeita pelipöytiä, joiden ääressä voit iskeä korttia. Hyvän pelipöydän vieressä tulee olla tukeva tuoli, jossa voit istua mukavasti ja hyvin valaiseva pöytälamppu, joka valaisee pelialueen. Kokonaisuuden kruunaa laadukas korttipakka, joko muovinen tai kartonkinen, jonka pintaa koristaa juuri itselle sopiva kuvio.

Kilpaileminen pasianssissa

Nautitko kilpailusta ja muiden kanssa pelaamisesta? Vaikka pasianssi on tunnettu ennen kaikkea yksinpelinä, tarjoaa verkko useita vaihtoehtoja pelata pasianssia kaksinpelinä ja moninpelinä, kuten mm. Cribbage-pasianssin ja Crapetten, eli Venäläisen pankin, joita voi pelata esimerkiksi kavereiden kesken.

Erilaisiin pasianssiturnajaisiin on mahdollista osallistua verkossa. Sääntöjen ja strategian lisäksi turnauksissa ja kilpailuissa kannattaa muistaa lisäksi pisteytysmenetelmät. Pasianssiturnauksissa voidaan käyttää esimerkiksi aikaan- tai siirtoihin perustuvia pisteytyksiä jotka määrittävät pelin lopputuloksen. Jokaisen pelatun kilpailun jälkeen kannattaa peli käydä vielä kertaalleen läpi, ja tunnistaa mahdolliset pelimallit ja käyttämättä jääneet tilaisuudet oman tehokkuuden parantamiseksi.

Pasianssin evoluutio

Pasianssipeliä on pelattu jo 300 vuoden ajan. Tarinan mukaan eräs ranskalainen aristokraatti keksi pasianssipelin aikaa kuluttaakseen 1700-luvulla ollessaan vangittuna Bastiljessa. Toisen tarinan mukaan pasianssi on alunperin saksalainen tai peli, joka on syntynyt Skandinaviassa. Pelin alkuperäinen amerikkalainen nimi ”patience” juontaa juurensa vastaavaan ranskalaista alkuperää olevaan sanaan, ja pasiassipelejä pidetään “kärsivällisyyden harjoittamisena”. Sittemmin Microsoft keksi käyttää pasianssia tapana opettaa ihmisille. miten raahata hiirellä objekteja tietokoneen ruudulla, ja lanseerasi pasianssin osana käyttöjärjestelmää vuonna 1990 – sekin merkkinä aikansa aidosta kärsivällisyydestä.

Rentouttava korttipeli

Paitsi mukavaa ajanvietettä ja virkistystä, tutkimukset ovat osoittaneet, että aivoja harjoittavista peleistä voi olla paljon hyötyä terveydelle. Erilaiset pelit ja leikit laukaisevat stressiä, ja parantavat muun muassa keskittymiskykyä ja tarkkaavaisuutta, sekä hidastavat muistisairauksien kehittymistä. Joidenkin tutkimusten mukaan pasianssipelillä voi olla hyötyä Alzheimerin taudin kaltaisten muistisairauksien puhkeamisen viivästyttämisessä, ja se auttaa ikääntyneiden ihmisten henkisten kykyjen säilymisessä. Pasianssi onkin oiva peli juuri muistin virkistämiseen, koska se pakottaa pelaajan ajattelemaan, kun kortteja järjestellään.

Pasianssipelillä on sanottu oleva vaikutusta myös stressin hillitsemiseen. Pasianssia pelatessa on mahdollista keskittyä johonkin muuhun kuin vallalla oleviin stressitekijöihin, koska peli vaatii pelaajan koko keskittymisen. Tämä taas edesauttaa rauhoittamaan mieltä ja vähentämään ahdistuksen tunteita. Nottinghamin Trent yliopiston professorin mukaan pasianssin nopea peliaika ja suhteellisen helposti saavutettavat palkinnot tekevät siitä hyvän selviytymismekanismin stressin tai mielenterveysongelmien kanssa kamppaileville.

Usein kysytyt kysymykset

Tässä usein kysytyt kysymykset liittyen pasianssipeliin.

Miten pelaan pasianssia, ja mitkä ovat sen perussäännöt?

Klassisen pasianssipelin tarkoituksena on laittaa kortit laskevaan järjestykseen peruspakkaan maan mukaan alkaen ässä-kortista ja päättäen kuningaskorttiin. Kortit jaetaan peruspinoihin, josta ne jaetaan maittain ja oikeassa järjestyksessä loppupinoihin.

Onko pasianssista olemassa erilaisia muunnelmia, ja miten ne eroavat perinteisestä pasianssista?

Pasianssista on saatavana useita eri muunnelmia. Osassa perusrivejä on enemmän, ja osassa voidaan peliä pelata suuremmalla määrällä kortteja verrattuna perinteiseen pasianssiin, jota pelataan 52 kortin pakalla.

Mitä strategioita voin käyttää lisätäkseni voittomahdollisuuksiani pasianssissa?

Omia voittomahdollisuuksia voi parantaa opettelemalla säännöt hyvin, ja harjoittelemalla.

Senaste posten