Sisällysluettelo
Kimble on suomalainen lautapeli, joka pohjautuu yhdysvaltalaiseen Trouble-peliin. Pelin kehitti porilainen Aarne Heljakka vuonna 1967, ja se julkaistiin Suomessa ensimmäisen kerran samana vuonna. Kotimainen versio sai nopeasti suuren suosion, ja siitä tuli vuosikymmenten ajaksi yksi maamme myydyimmistä lautapeleistä.
Kimble säännöt ja peliohjeet
Kimblessä jokainen pelaaja ohjaa neljää pelinappulaa ja yrittää kierrättää ne pelilaudan ympäri oman väriselle maalialueelle ennen vastustajia. Pelin aloittaa se, joka saa aloitusheitolla suurimman silmäluvun. Nappulan saa pelilaudalle vain heittämällä kuutosen. Jos pelaaja heittää kuutosen, hän saa tuoda uuden nappulan pelilaudalle ja saa heittää uudestaan. Jos hänellä on jo kaikki nappulat laudalla, kuutosella liikutetaan jo pelissä olevaa nappulaa. Maaliin pääseminen edellyttää tarkkaa silmäluvun heittoa: nappulan on saavuttava maalialueen viimeiselle ruudulle tasan oikealla luvulla. Jos pidät yksinkertaisista mutta jännittävistä peleistä, myös paskahousu on mainio korttipelivaihtoehto.
Miten peli etenee vaiheittain
Eteneminen koostuu vuorottain tapahtuvista noppien heitoista ja nappuloiden liikuttamisesta. Ensin kukin pelaaja asettaa kaikki neljä omaa nappulaansa lähtöpaikkaan, eli kotipesään. Kierros alkaa siitä, että jokainen pelaaja heittää vuorollaan noppaa Pop-o-Matic-kuvulla ja se, joka saa suurimman silmäluvun, aloittaa pelin.
Pelaaja, jonka vuoro on, naksauttaa kupua ja siirtää nappulaa nopan osoittaman silmäluvun verran. Mikäli pelaaja heittää kuutosen, hän voi tuoda uuden nappulan pelilaudalle tai liikutella jo pelissä olevaa nappulaa, ja saa lisäksi uuden heittovuoron. Nappuloita siirretään myötäpäivään omia reittejään pitkin. Kun nappula kiertää laudan ympäri ja saapuu oman värinsä maalialueelle, sen voi tuoda maaliin vain, jos heittää siihen tarvittavan tarkan luvun.
Näin siirrät pelinappuloita oikein
Pelissä nappuloita liikutetaan pelilaudan ruuduissa myötäpäivään oman aloitusruudun kohdalta. Liike tapahtuu aina nopan osoittaman silmäluvun mukaan, ja jokainen heitto vastaa yhtä siirtoa. Jos pelaaja saa kuutosen ja hänellä on nappula vielä kotipesässä, hän voi tuoda sen pelilaudalle – muussa tapauksessa kuutosen voi käyttää jonkin jo laudalla olevan nappulan siirtämiseen.
Nappuloiden syöntisäännöt ja niiden merkitys
Syöminen on yksi lautapelin keskeisimmistä elementeistä. Kun pelaajan nappula siirtyy ruutuun, jossa on vastustajan nappula, vastustajan nappula palautetaan kotipesään. Pelaaja ei voi kuitenkaan siirtyä ruutuun, jossa on oma nappula tai useampi omista nappuloista. Syöntisäännöt luovat lautapeliin kilpailullisen jännitteen ja pakottavat pelaajat suunnittelemaan siirtonsa tarkasti.
Mitä tarkoittaa tuplaus, triplaus ja quatraus Kimblessä?
Tuplaus, triplaus ja quatraus viittaavat tilanteisiin, joissa pelaajalla on kaksi, kolme tai kaikki neljä omaa nappulaa samassa ruudussa pelilaudalla. Tämä on pelissä sallittua vain omien nappuloiden kesken. Kyseiset muodot antavat pelaajalle suojaa, sillä vastustaja ei voi siirtyä ruutuun, jossa on enemmän kuin yksi nappula – edes syödäkseen. Tuplaus (2 nappulaa), triplaus (3) ja quatraus (4) voivat olla osa tietoisesti rakennettua strategiaa. Esimerkiksi sijoittamalla useampia nappuloita samaan ruutuun pelaaja voi luoda esteen vastustajan etenemiselle, sillä ruutu muuttuu käytännössä ohittamattomaksi.
Korottaminen pelissä
Korottaminen tarkoittaa tilannetta, jossa nappula on pääsemässä pelaajan omaan maalialueeseen. Maalialue sijaitsee pelilaudan keskellä, ja nappulan sinne siirtäminen onnistuu vain tarkan silmäluvun avulla. Korottamiseksi kutsutaan myös erityistilannetta, jossa kuutosen heittänyt pelaaja voi vaihtoehtoisesti ottaa jo maalissa olevan nappulansa takaisin kotipesään, jos kotipesässä ei ole muita nappuloita.
Erikoistilanteet ja poikkeukselliset säännöt
Kimbleä pelatessa voi ilmetä tilanteita, joita perussäännöt eivät kata yksiselitteisesti. Tällöin pelaajien kesken sovitaan pelin alussa yhteiset käytännöt. Esimerkiksi jos kaksi pelaajaa naksauttaa Pop-o-Matic-noppakuplaa samanaikaisesti ja on epäselvää, kumman vuoro on, voidaan käyttää pelin alkuun sovittua vuorojärjestystä päätöksen tekemiseksi. Vastaavasti, jos noppa jää vinosti eikä selkeää silmälukua ole havaittavissa, pelaajat voivat yhdessä päättää, heitetäänkö uudelleen.
Pelin historia
Peli on suomalainen klassikkopeli, joka julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 1967. Peli perustuu yhdysvaltalaiseen Trouble-lautapeliin, jonka kehitti Kohner Bros vuonna 1965. Suomalainen versio sai alkunsa, kun porilainen Aarne Heljakka sai idean amerikkalaiselta sukulaiseltaan ja päätti muokata pelistä kotimaiselle yleisölle sopivan version. Peli nimettiin tuolloin suositun televisiosarjan ”Takaa-ajettu” (The Fugitive) päähenkilön Richard Kimblen mukaan.
Mikä on tuomarin ja kirjanpitäjän tehtävä?
Lautapeli on perinteisesti seurapeli, joka ei vaadi erillisiä virallisia toimitsijoita, mutta joidenkin pelimuotojen yhteydessä on otettu käyttöön tuomarin ja kirjanpitäjän roolit. Näitä rooleja käytetään erityisesti silloin, kun peliä pelataan suuremmassa joukossa tai osana turnausta.
Tuomarin tehtävä on valvoa, että peliä pelataan sääntöjen mukaisesti. Hän varmistaa muun muassa, että siirrot tehdään oikean silmäluvun perusteella, pelaajat noudattavat vuorojärjestystä, syömissäännöt toteutetaan oikein ja mahdolliset erikoistilanteet ratkaistaan sovitulla tavalla.
Kirjanpitäjän rooli liittyy erityisesti pelin taktiseen seurantaan. Hän pitää kirjaa siitä, kuinka monta kertaa kukin pelaaja on syönyt vastustajan nappulan, montako nappulaa on maalissa ja kuinka monta liikkuu kentällä.
Näin voitat Kimblessä
Kimblessä voittaminen ei perustu pelkästään tuuriin, vaikka nopanheitto määrääkin siirrot. Taitava pelaaja pystyy parantamaan voittomahdollisuuksiaan suunnittelemalla siirtonsa etukäteen ja arvioimalla riskejä pelilaudalla. Voittoon tarvitaan kaikkien neljän oman nappulan kierrättäminen pelilaudan ympäri ja siirtäminen omaan maalialueeseen täsmällisillä heitoilla. Yksi tärkeimmistä strategioista on nappuloiden hajauttaminen laudalle sen sijaan, että pelaisi vain yhdellä tai kahdella nappulalla. Näin pelaaja voi edetä useammassa kohdassa kenttää yhtä aikaa ja välttää tilanteita, joissa kaikki nappulat jäävät helposti syötäväksi.
UKK
Onko Kimble suomalainen?
Kyllä, Kimble on suomalainen lautapeli, joka kehitettiin vuonna 1967 Aarne Heljakan toimesta. Se perustuu yhdysvaltalaiseen Trouble-peliin, mutta suomalainen versio on täysin oma tuotteensa.
Milloin kimble keksittiin?
Kimble kehitettiin Suomessa vuonna 1967, kun Aarne Heljakka sai idean amerikkalaiselta sukulaiseltaan. Ensimmäiset pelit valmistettiin porilaisessa autotallissa ennen laajempaa tuotantoa.
Miten voittaa kimblessä?
Voittaaksesi Kimblessä sinun on kuljetettava kaikki neljä nappulaasi lähtöruudusta maaliin ennen vastustajia. Tämä vaatii oikeanlaisia nopanheittoja, nappuloiden suojaamista ja vastustajien liikkeiden ennakointia.