Pokeri

Pokeri on yksi maailman tunnetuimmista ja suosituimmista korttipeleistä. Pokeri on peli, joka yhdistää sekä onnea että taitoa. Siinä pelaajat pyrkivät saamaan mahdollisimman vahvan käden tai vaihtoehtoisesti bluffaamaan vastustajiaan luulemaan, että hänen kätensä on vahvempi kuin vastustajien kädet. Bluffatessa tarvitaan vähän tuuria, taitoa ja strategiaa sekä sitä kuuluisaa pokerinaamaa. Pokerin eri variaatioita pelataan ympäri maailmaa. Pokerin suosio on kasvanut räjähdysmäisesti internetin myötä.

Pokeri

Mitä on Pokeri?

Pokeri on korttipeli, jossa pelaajat kilpailevat toisiaan vastaan. Pelin tarkoituksena on voittaa pelimerkit tai rahat. Pokerissa yhdistyy strategia, psykologia ja onni. Vaikka pelissä on vahva onnen elementti, kuten korttien jakaminen, pelaajien päätöksentekotaito ja kyky lukea vastustajia ovat keskeisiä tekijöitä voiton saavuttamisessa.

Miten Pokeria pelataan?

Pokeria pelataan useimmiten 2-10 pelaajan kesken. Jokaiselle pelaajalle jaetaan kortteja, ja pelaajat tekevät panostuksia sen mukaan, kuinka vahvana he pitävät kättään. Pelin aikana pelaajat voivat nostaa, maksaa tai luopua panoksestaan. Pelissä on useita kierroksia, joissa pelaajat voivat panostaa tai bluffata.

Toisissa pokerivarianteissa pelaajat pelaavat niillä korteilla, jotka he jaossa saavat. Toisissa puolestaan pelaajat voivat vaihtaa kortteja variantin sääntöjen mukaan.

Pokeri säännöt lyhyesti

Pokerin säännöt vaihtelevat pelin variantista riippuen. Suurin ero eri varianttien kohdalla on korttien jakamisessa. Perussäännöt ovat kuitenkin samat kaikissa pokerivarianteissa:

  • Jokaiselle pelaajalle jaetaan kortit.

  • Pelaajat tekevät panostuksia vuorollaan.

  • Pelissä on useampia kierroksia, joilla pelaajat voivat korottaa tai luovuttaa.

  • Pelin voittaa se pelaaja, joka pystyy muodostamaan parhaan mahdollisen käden korteistaan tai vaihtoehtoisesti pystyy bluffaamaan onnistuneesti.

Pokeri

Pelin tavoite ja kulku

Pokerin päätavoite on saada pelikierroksen paras käsi, jolloin pelaaja voittaa potin. Voiton voi saavuttaa kahdella eri tavalla:

  • muodostamalla paras käsi

  • bluffaamalla niin, että muut pelaajat luopuvat panoksestaan

Pelin kulku koostuu korttien jakamisesta, panostuskierroksista ja lopullisesta näyttämisestä, jossa pelaajat paljastavat korttinsa.

Yleiset virheet pelatessa

Pokeripelissä on muutamia perinteisiä virheitä, joihin voivat langeta niin aloittelevat kuin kokeneemmatkin pelaajat.

  • Liiallinen panostaminen. Pelaaja panostaa liikaa heikoilla käsillä.

  • Huono bluffaus. Bluffaaminen vaatii taitoa ja sitä kuuluisaa pokerinaamaa. Huono bluffi johtaa häviöihin.

  • Liiallinen kiinnittyminen käsiin. Pelaaja pitää kiinni heikoista käsistä toivoen parannusta.

  • Vastustajien seuraaminen ja lukeminen. Huono kyky lukea vastustajien ilmeitä ja eleitä sekä seurata vastustajien peliä johtaa huonoihin päätöksiin ja valintoihin.

Miten voitan Pokerissa?

Voittaaksesi pokerissa, sinun on kehityttävä sekä strategisessa ajattelussa että psykologiassa. Tärkeitä tekijöitä ovat:

  • Käsiarviointi. Pokerikäsien ja arvojärjestyksen osaaminen on erittäin tärkeää. Pelaajan on kyettävä arvioimaan nopeasti, onko hänen kätensä vahva vai ei.

  • Bluffaus. Hyvä bluffi kannattaa opetella, mutta käyttää sitä säästeliäästi.

  • Vastustajien analysointi. Pelaajan kannattaa opetella kiinnittämään huomiota vastustajien pelityyliin ja -tapoihin. Siitä voi oppia, ja sitä voi käyttää hyväkseen.

Pokerikorttien jakaminen ja pokeripelin vaiheet

Pokerissa kortit jaetaan yleensä seuraavasti:

  1. Esijakokierroksella jaetaan aluksi pelaajille kortit.

  2. Ensimmäisellä panostuskierroksella pelaajat tekevät panostukset.

  3. Yhteisten korttien jakaminen. Pöytään jaetaan yhteisiä kortteja (esim. flop, turn, river).

  4. Lisäpanostuskierros pelataan jokaisen yhteisen kortin jälkeen.

  5. Näytössä pelaajat paljastavat korttinsa.

Pokerikädet ja niiden arvojärjestys

Pokerikäsien arvojärjestys on seuraavassa esitettyjen kaltainen – vahvimmasta heikoimpaan.

Kuningasväri (Royal Flush)

Kuningasväri on paras mahdollinen käsi pokeria pelattaessa. Se koostuu ässästä, kuningattaresta, kuninkaasta, jätkästä ja kympistä samaa maata. Kuningasväri on äärimmäisen harvinainen, mutta se voittaa aina muut kädet.

Suora väri (Straight Flush)

Suora väri on viiden saman maan kortin sarja, esimerkiksi 9-8-7-6-5 ruutuun. Se on toiseksi paras käsi pokeria pelattaessa. Suora väri voittaa neloset, täyskäden, värin, suoran ja sitä huonommat kädet.

Neloset (Four of a Kind)

Neloset tarkoittaa neljää samaa arvoa olevaa korttia, esimerkiksi neljä kuutosta. Neloset voittavat täyskäden, värin, suoran, kolmoset, kaksi paria, parin ja korkein kortti -kädet.

Täyskäsi (Full House)

Täyskäsi koostuu kolmesta samaa arvoa olevasta kortista ja kahdesta toisesta samaa arvoa olevasta kortista, esimerkiksi kolme kakkosta ja kaksi ässää. Täyskäsi voittaa värin, suoran, kolmoset, kaksi paria, parin ja korkein kortti -kädet.

Väri (Flush)

Väri on viisi saman maan korttia, jotka eivät ole sarjassa. Esimerkiksi 9-7-5-3-2 ruutuun. Väri voittaa suoran, kolmoset, kaksi paria, parin ja korkein kortti -kädet.

Suora (Straight)

Suora on viiden kortin sarja, jotka eivät ole saman maata, esimerkiksi 9-8-7-6-5. Suora voittaa kolmoset, kaksi paria, parin ja korkein kortti -kädet. Jos useammalla pelaajalla sattuu olemaan suora, se suora voittaa, jossa on suurin kortti.

Kolmoset (Three of a Kind)

Kolmoset tarkoittaa kolmea samaa arvoa olevaa korttia, esimerkiksi kolme kuutosta. Kolmoset voittavat kaksi paria, parin ja korkein kortti -kädet.

Kaksi paria (Two Pair)

Kaksi paria koostuu kahdesta samaa arvoa olevasta kortista ja toisesta kahdesta samaa arvoa olevasta kortista, esimerkiksi kaksi ässää ja kaksi kakkosta. Kaksi paria voittavat parin ja korkein kortti -kädet.

Pari (One Pair)

Pari tarkoittaa kahta samaa arvoa olevaa korttia, esimerkiksi kaksi kuutosta. Pari voittaa korkein kortti -käden.

Korkein kortti (High Card)

Korkein kortti on käsi, jossa ei ole mitään edellä mainituista yhdistelmistä. Tällöin käden arvo määräytyy korkeimman kortin mukaan. Esimerkiksi käsi A-K-J-7-2 voittaa käden K-Q-J-10-9, koska ässä on korkein mahdollinen kortti.

Pelin tiimellyksessä voi joskus käydä niinkin, että useammalla pelaajalla on sama käsi. Tämä on kuitenkin melko harvinaista. Jos se tapahtuu, niin se on usein parien tai kolmosten kanssa. Tällöin suurin kortti voittaa – esimerkiksi: viitosparin voittaa kuutospari tai täyskäsi 3-3-3-7-7 häviää täyskädelle 2-2-2-8-8.

Parhaat Pokeri strategiat

Strategioita pokeriin ja sen variantteihin on lukuisia. Seuraavassa muutamia strategioita, jotka toimivat kautta linjan ja ovat helposti opittavissa.

  1. Pokerikäsien hallinta ja arviointi. Opettele arvioimaan pokerikäsiäsi ja vastustajiesi käsiä. Koeta tehdä arviosi nopeasti.

  2. Opettele hyödyntämään pelipaikkaasi. Myöhäinen vuoro antaa etua.

  3. Panostaminen. Käytä panostamista strategisesti. Älä panosta vain vahvoilla käsillä. Panostamalla voit esimerkiksi saada vastustajasi paljastamaan kättään tai strategiaansa.

  4. Opettelee bluffaamaan ja tekemään se oikeassa paikassa.

  5. Psykologia pelissä. Ymmärrä vastustajiesi pelimalli ja -tavat sekä käytä sitä hyväksesi.

Pokeri

Pokerin historia

Pokerin historia ulottuu 1800-luvun alkupuolelle, jolloin se kehittyi Yhdysvalloissa. Alunperin peliä pelattiin varsin yksinkertaisilla säännöillä. Ajan myötä pokeri on kehittynyt, ja uusia monimutkaisempia variaatioita on syntynyt. Texas Hold’em, joka on nykyisin suosituin pokerimuoto, syntyi noin 100 vuotta myöhemmin eli 1900-luvun alussa. Pokerin suosio kasvoi räjähdysmäisesti internetin myötä 2000-luvun alussa, jolloin online-pokeri tuli mahdolliseksi.

Vetojen asettaminen ja panostusrajat

Vetojen asettaminen tapahtuu hieman eri tavoin pokerivariaatioissa. Osassa asetetaan blindit eli pakolliset panokset ennen ensimmäistä korttien jakoa. Toisissa taas ensimmäinen panostus tehdään pelaajien saatua ensimmäiset korttinsa.

Blindit ovat pakollisia panoksia, jotka asetetaan pottiin ennen korttien jakamista. Blindit luovat alkupotin sekä säätelevät pelipöydän järjestystä sekä turnausten kestoa. Blindejä on kahdenlaisia:

  • Iso blindi (Big Blind, BB) – Määrää kierroksen maksun hinnan.

  • Pieni blindi (Small Blind) – On puolet ison blindin määrästä.

Pienen blindin asettaa jakajan vasemmalla puolella oleva pelaaja. Ison blindin puolestaan pienen blindin asettaneen pelaajan vasemmalla puolella oleva pelaaja. Blindit kiertävät myötäpäivään jokaisella kädellä. Blindien lisäksi pokerivarianteissa voi olla käytössä myös ante-panoksia. Ne ovat pakollisia panoksia kaikilta pelaajilta ennen korttien jakamista.

Panostusrajat vaihtelevat pokerivariaatioittain:

  • No Limit – rajoittamattomat panokset

  • Pot Limit – suurin panos on potin koko

  • Limit – panokset ja korotukset ovat ennalta määrättyjä

Pokerin panostussäännöt ja -käytännöt vaihtelevat hieman eri variaatioiden välillä, mutta pääperiaatteet ovat samankaltaiset. Tärkeintä on opetella kunkin pelattavan variaation säännöt ennen pelaamisen aloittamista.

Pelikassa ja kirjanpito

Pelikassa tarkoittaa pelaajan käytettävissä olevaa rahamäärää pokerissa. On tärkeää pitää kirjaa voitoista ja häviöistä, jotta pelaaja voi hallita pelikassaansa ja tehdä järkeviä päätöksiä. Pelikassa on hyvä pitää erillään muista rahoista.

Pokerin eri variaatiot

Texas Hold’em

Suosituin pokerimuoto, jossa jaetaan kaksi korttia ja viisi yhteistä korttia. Panostuskierroksia on neljä. Pelaajan on pyrittävä muodostamaan voittokäsi käsikorteistaan ja yhteisistä korteista.

Omaha

Pelaajille jaetaan neljä korttia, ja he käyttävät kahta niistä yhdessä kolmestatoista yhteisestä kortista. Panostuskierrokset ja -säännöt ovat samat kuin Texas Hold’em-pokerissa.

Seven Card Stud

Pelaajat saavat seitsemän korttia, joista vain viisi käytetään käden muodostamiseen. Yhteensä viisi panostuskierrosta, lisäksi alkupanokset ja bring-in.

Five Card Draw

Pelaajat saavat viisi korttia ja voivat vaihtaa kortteja parantaakseen kättään. Yksi panostuskierros ennen vaihtoa, toinen vaihdon jälkeen. Panostussäännöt samat kuin muissa pokerivariaatioissa.

Pokeri termejä, jotka kannattaa opetella

Pokeriin liittyy muutamia termejä, jotka kannattaa opetella ennen pelaamisen aloittamista.

  • All-in: Pelaaja panostaa kaikki pelimerkkinsä.

  • Bluff: Harhauttaminen, jossa pelaaja esittää vahvempaa kättä kuin mitä hänellä on.

  • Pot: Voitto, josta pelaajat kilpailevat.

  • Bet: Panoksen asettaminen.

  • Check: Panostamisen ohittaminen. Ei panosteta, mutta pysytään pelissä mukana.

  • Raise: Panoksen nostaminen.

  • Call: Vastataan toisen pelaajan panokseen tai korotukseen.

  • Fold: Pelaaja luovuttaa käden/kierroksen.

Pokeri

Live Pokeri

Perinteisesti Live pokeri tarkoittaa pokerin pelaamista fyysisessä ympäristössä, kuten kasinoissa tai pokeriturnauksissa. Live-pokerissa pelaajat voivat nähdä toistensa ilmeet ja reaktiot, mikä lisää pelin jännitystä ja strategista syvyyttä.

Nykyään Live pokerilla kuitenkin tarkoitetaan usein uudehkoa nettipokerin muotoa, jossa pokeria pelataan live-jakajan ja live-vastustajien kanssa verkon välityksellä. Se on noussut varsin suosituksi muiden livekasinopelien mukana.

Yhteenveto

Pokeri on monipuolinen ja strateginen korttipeli. Se vaatii sekä onnea että taitoa pelissä menestymiseksi. Pokeri tarjoaa pelaajille mahdollisuuden kehittää taitojaan ja strategioitaan. Pelin eri variaatiot, säännöt ja strategiat tekevät siitä mielenkiintoisen ja haasteellisen. Pelaatpa sitten live-kasinolla tai netissä, pokeri tarjoaa aina jännitystä ja mahdollisuuden voittamiseen.

Usein kysytyt kysymykset

Paras käsi ei ole suinkaan neljä ässää, kuten elokuvissa ja sarjakuvissa joskus annetaan ymmärtää. Paras käsi pokerissa on Royal Flush eli Kuningasväri. Siinä on saman maan kortit kympistä ässään (A-K- Q-J-10).

Pokerissa jaetaan pelaajille käsikortteja sekä pöytään yhteisiä kortteja hieman eri määriä riippuen pelattavasta variaatiosta. Pelaajat voivat saada käsikortteja 2-7 kappaletta. Yhteisiä kortteja voi olla 5 tai 13 kappaletta.

Suora voittaa kolmoset. Suora on vahvempi käsi pokerin arvojärjestyksessä.