Yatzy

Yatzy on yksi niistä peleistä, joilla on kyky tuoda ihmiset yhteen. Se on jännittävä, hauska, yllättävä, vauhdikas, ja sitä on pakko pelata aina uudestaan ja uudestaan. Siinä voi uppoutua sekä taktisiin pohdintoihin että puhtaaseen iloon siitä, mitä sattumanvaraisuus voikaan tuoda tullessaan. Yatzy on yksinkertainen oppia, mutta sen tarjoamat strategiset mahdollisuudet tekevät siitä myös erittäin kilpailullisen.

Yatzyssa voi oppia esimerkiksi strategista suunnittelua ja erilaisissa tilanteissa tarvittavaa päätöksentekoa. Se kehittää varmasti myös laskemisen taitoja ja todennäköisyyksien arviointia, ja siitäkin voi olla hyötyä päivittäisessä elämässä.

Yatzy

Mikä on Yatzy?

Yatzy on klassinen nopilla pelattava peli. Sitä pelataan viidellä nopalla, joiden silmäluvuista pitää osata muodostaa mahdollisimman taitavasti erilaisia vaadittavia yhdistelmiä. Tavoitteena on tehdä sellaisia yhdistelmiä, joilla saa kerättyä eniten pisteitä.

Kerrotaan tarinaa, että peli olisi saanut alkunsa kanadalaisella huvipurrella, jossa varakas pariskunta olisi kehittänyt sen mukavaksi ajanvietteekseen. He olisivat sitten antaneet pelille nimen ”Yacht Game”, joka myöhemmin olisi lyhennetty muotoon ”Yatzy”.

Pelissä yritetään siis muodostaa yhdistelmiä, joita täytellään peliin kuuluvaan lomakkeeseen omille riveilleen. Yatzyn erityisjuttu on sen nimikkoyhdistelmä yatzy, joka on kaikkein paras yhdistelmä. Tutustu lisää Yatzyyn jatkamalla lukemista!

pexels-andrea-piacquadio-920382

Miten Yatzya pelataan?

Pelaajat kilpailevat siitä, että saisivat mahdollisimman paljon pisteitä erilaisista noppayhdistelmistä. Jokaisella pelaajalla on aina omalla vuorollaan kaikkiaan kolme heittoa. Ensimmäisellä heitolla heitetään aina kaikki viisi noppaa. Sen jälkeen pelaaja voi päättää, mitkä silmäluvut/nopat hän haluaa pitää, ja mitkä puolestaan heittää uudelleen. Tämä toistetaan vielä kaksi kertaa, eli pelaajalla on mahdollisuus pyrkiä tiettyihin pisteitä tuottaviin kombinaatioihin yhteensä kolmella heitolla aina yhdellä vuorolla.

Näin edetään vuorotellen, ja peliin kuuluva taulukko täyttyy jokaisen kohdalla pelin edetessä. Peli päättyy, kun kaikki taulukon sarakkeet on täytetty. Yatzyn voittaja on se, joka on kerännyt eniten pisteitä tuotteliailla yhdistelmiä.

Yatzy säännöt

Yatzyn sääntöihin pääsee sisään aika nopeasti. Silti niissä on paljon syvyyttä ja monenlaisia strategisia mahdollisuuksia. Siksipä yatzy onkin ihanteellinen seurapeli monenlaisille pelaajille ja porukoille. Kun sääntöjen oppimiseen ei mene iäisyyttä, pelin voi pistää pystyyn sukkelasti vaikka missä ja vaikka kenen kanssa.

Sääntöihin on kuitenkin pakko tutustua hieman ennen aloittamista. Kun tuntee säännöt hyvin, voi keskittyä mukavasti itse pelaamiseen ja pelikumppaneihinsa. Kun on hallussa se, miten pisteytys toimii, ja mitkä yhdistelmät tuottavat eniten pisteitä, voi suunnitella omat tehokkaat strategiat.

Kun kaikki muutkin kuin sinä ymmärtävät säännöt, peli sujuu jouhevasti ja ilman turhia keskeytyksiä. Jos sääntöjä pitää kerrata joka välissä, pelaamisesta voi tulla turhan takkuista. Jos pelataan kilpailullisemmin tai itselle vieraiden pelaajien kanssa, on hyvä, ettei säännöistä tarvitse vääntää turhaan.

Pelin tavoite ja kulku

Pelin kulku on siis yksinkertainen, mutta täynnä hauskoja juttuja ja mahdollisuuksia. Jokainen peli on aina erilainen. Ei ole kahta samanlaista pelikertaa.

Viisi noppaa ja heittovuorot siis kiertävät pelaajalta toiselle. Niin kuin noppapeleissä aina, on ennalta arvaamatonta, mitä lukuja kullekin tulee, ja kuka saa parhaimmat luvut. Pelaaja ei voi vaikuttaa nopan antamiin silmälukuihin, mutta siihen, millaisia yhdistelmiä hän tekee, hän pystyy vaikuttamaan paljonkin.

Jokaisen heittokierroksen lopuksi pelaaja valitsee, mihin pisteytyskategoriaan hän haluaa kirjata tuloksensa. Taulukon kategoriat jakautuvat kahteen eri osaan: ylä- ja alaosaan, joista lisää alempana. Se, että jokaiseen kategoriaan ja jokaiselle riville on useampia vaihtoehtoja, pitää pelin mielenkiintoisena ja haastavana kierros kierrokselta.

Yatzy taulukko

Yatzyn pisteytyslomake, eli yatzy-taulukko, on pelaajan käytössä oleva lomake, johon hän merkitsee heittotuloksensa. Taulukko sisältää eri kategorioita, ja jokaiselle kategorialle on määritelty oma pisteytystapa. Pelaajan tavoitteena on täyttää taulukko keräämällä mahdollisimman paljon pisteitä eri yhdistelmistä.

Taulukon yläosa

Taulukon yläosaan kuuluu kuusi riviä. Näihin riveihin ykkösistä kuutosiin lisätään siis riviin liittyvien noppien summa. Ykkösiin tulee heiton ykkösten yhteenlaskettu summa, kakkosiin heitettyjen kakkosten yhteenlaskettu summa ja niin edelleen kuutosiin asti. Jos näiden yläosan rivien pisteiden yhteissummaksi (jota myös välisummaksi kutsutaan) tulee 63 pistettä tai sen yli, saa pelaaja silloin 50 bonuspistettä.

Taulukon alaosa

Taulukon alaosassa saadaan puolestaan pisteitä seuraavilla yhdistelmillä:

  • Pari on kahden täsmälleen saman silmäluvun yhdistelmä, esimerkiksi kaksi kolmosta olisi 3+3=6.

  • Kolme samaa on kolmen saman silmäluvun yhdistelmä, esimerkiksi kolme nelosta olisi 4+4+4=12.

  • Neljä samaa on neljän saman silmäluvun yhdistelmä, esimerkiksi neljä viitosta olisi 5+5+5+5=20.

  • Pikku suoran muodostavat luvut 1-2-3-4-5, ja tästä saa 15 pistettä.

  • Iso suora tulee luvuista 2-3-4-5-6, ja tästä saa 20 pistettä.

  • Täyskäsi eli mökki on kaksi samaa ja kolme samaa silmälukua; täyskäsi olisi siis esimerkiksi kaksi kakkosta ja kolme vitosta. Luvut lasketaan yhteen eli esimerkiksi 2+2+5+5+5=19.

  • Sattumaan sopii mikä tahansa noppien yhdistelmä, jota ei halua merkitä mihinkään muualle. Tässä lasketaan yhteen silmälukujen summa.

  • Yatzy on viisi samaa silmälukua, ja tästä saa 50 pistettä.

Yhdistelmät

Yatzyssa ihan keskeisessä roolissa ovat siis nämä erilaiset yhdistelmät. Jokainen yhdistelmä tarjoaa mahdollisuuksia erilaisiin strategisiin valintoihin ja taktiikoihin sen perusteella, mitä nopista on sattunut tulemaan. Yhdistelmillä on pyrittävä keräämään mahdollisimman paljon pisteitä, eli siis enemmän kuin muut pelaajat. Pelaajana on jatkuvasti mietittävä siis myös sitä, millaisia yhdistelmiä vastustajat ehkä tavoittelevat, ja milloin olisi itse strategisesti järkevää valita lomakkeeseen helppoja tai vaikeampia yhdistelmiä.

Korttipelien maailma: strategiaa, hauskuutta ja perinteitä

Yatzy muunnelmia

Pelistä voi tehdä rennomman pelaamalla tiimeinä tai keskittymällä vain taulukon yläosaan. Tiimissä pelaaminen lisää yhteistyötä ja vuorovaikutusta, kun voidaan taktikoida yhdessä ja jakaa vastuuta huonoissakin heitoissa.

Toisaalta keskittymällä vain taulukon yläosaan voidaan yksinkertaistaa pelikokemusta ja vähentää päätöksentekoa. Yläosaan keskittymällä voidaan keskittyä pisteiden keräämiseen tarvitsematta miettiä strategioita alaosan yhdistelmiin. Tai sitten voidaan kokeilla pakko-yatzya tai kuuden nopan yatzya.

Pakko Yatzy

Pakko-yatzy on vaativa muunnelma. Siinä täytetään pisteytyslomaketta ylhäältä alas, eikä siinä pääse valitsemaan, missä järjestyksessä täyttää sarakkeita. Siitä tulee siis pelin pakko. On pakko täyttää lomake tietyssä järjestyksessä. Ei voi myöskään yrittää uudelleen; jos vaadittava yhdistelmä ei onnistu ensimmäisellä yrityksellä, kohtaan vain merkitään nolla.

Kuuden nopan Yatzy

Pelin laajennetussa versiossa on siis mukana kuudes noppa. Lisäksi pelissä on ihan uusia yhdistelmiä pisteytyslomakkeessa: kolme paria, viisi samaa, talo (4+2), sauna (3+3) ja täyssuora (1–6, 30 pistettä). Yatzy saavutetaan heittämällä kuusi samaa, ja siitä saa 100 pistettä. Yläosan bonuksen voi saada kerättyään vähintään 84 pistettä.

Mitkä ovat yatzyn maksimi pisteet?

Peruspelin maksimipisteet ovat yhteensä 375 pistettä. Tämä maksimimäärä muodostuu, kun saa jokaiseen sarakkeeseen muodostettua parhaat mahdolliset, eniten pisteitä tuottavat yhdistelmät.

Yatzy strategiat

Yatzyssa voi kehitellä monenlaisia hauskoja strategioita. Voit aloitella esimerkiksi näistä:

  • Alussa keskity keräämään pisteitä ylemmästä osasta (1-6), koska saatavilla olevat pisteet ovat helposti ennakoitavissa, ja voit vain pyrkiä täyttämään jokaisen sarakkeen mahdollisimman hyvin.

  • Pyri saamaan ylempään osaan vähintään 63 pistettä, jotta saat 50 pisteen bonuksen. Tämä saavutetaan keräämällä jokaisen numeron yhdistelmään vähintään kolme pistettä per noppa.

Kuinka peliteollisuus on sopeuttanut teknologiaa
Paskahousun pelaajat

Yatzy-pistekortti

Yatzy-pistekortti viittaa siihen taulukkoon tai lomakkeeseen, jota pelissä käytetään pisteiden kirjaamiseen. Se, puhutaanko pistekortista vai taulukosta, riippuu siitä, kummasta pelaajat ovat tottuneet puhumaan.

Pelin lopettaminen

Yatzyssa pelin lopettaminen on käsillä silloin, kun kaikki pelaajat ovat täyttäneet yatzy-taulukkonsa/pistekorttinsa kaikki 13 kategoriaa. Kun kaikki kierrokset on siis pelattu ja pistekortti täytetty kunkin osalta, pelaajien yhteispisteet lasketaan yhteen. Eniten pisteitä saanut on voittaja.

Usein kysytyt kysymykset

Yatzy on noppapeli, jossa heitetään viittä noppaa vuorotellen ja pyritään saamaan erilaisia yhdistelmiä. Pelaajat yrittävät kerätä eniten pisteitä täyttämällä taitavasti eri kategorioita, kunnes kaikki kategoriat on täytetty.

Täyskäsi yatzyssa tarkoittaa tilannetta, jossa pelaaja heittää kolme samanlaista silmälukua ja lisäksi kaksi jotain muuta samanlaista silmälukua, esimerkiksi kolme kakkosta ja kaksi kolmosta.

Yatzyssa pelaajan täytyy saada vähintään 63 pistettä ylemmästä osasta (numeroyhdistelmät ykkösestä kuutoseen) saadakseen 50 pisteen bonuksen. Tämä edellyttää, että pelaaja kerää vähintään kolme pistettä jokaisesta numerosta ja merkitsee sitten täyden bonuksen yläriville.